De zee en het land - het verhaal van Ibrahim

Dit is het verhaal van Ibrahim die met z’n gezin Irak is ontvlucht en nu in België een nieuw leven probeert op te bouwen als meubelmaker.

https://www.timmerwerkt.be/blogitems/de-zee-en-het-land-het-verhaal-van-ibrahim
Gekopieerd!

We hebben veel geluk met de mensen die we hier zijn tegengekomen. Sommige mensen hebben niemand om hen te helpen.

Bij Timmerwerkt ontstaan er unieke uitwisselingen en unieke verhalen tijdens het timmeren. Van tijd tot tijd komt Eva De Groote langs met haar microfoon om verhalen vast te leggen in een podcast-aflevering. Deze aflevering vertelt over Ibrahim uit Irak. We gaan van het atelier van Timmerwerkt naar de huiskamer van Ibrahim en Meryem en hun twee zoontjes.

Luister hier 👇🏽

Politieman in gevaar

In Irak volgde Ibrahim een opleiding op de politie-academie, waarna hij aan de slag ging. Maar als politieman in uniform werd hij na de inval van IS een target. Verschillende collega’s kwamen om.

Hij stopte met werken als politieman en hield zicht gedeisd, hopend, wachtend tot de oorlog zou stoppen. Maar die stopte niet. Met veel pijn in het hart, besloot het gezin naar België te komen.

Geen ervaring, geen werk

Eenmaal hier volgde Ibrahim een opleiding van 6 maanden bij de VDAB tot schrijnwerker. Daarna zocht hij werk … maar vond dat nergens. Overal in de interimbureaus kreeg hij te horen: je hebt geen ervaring. Bijna 5 maand zocht hij, en zat hij thuis, zonder werk.

Bij Timmerwerkt kon hij terecht voor een BIS-stage, een beroepsinlevingsstage. Olivier Provost, mede-oprichter van Timmerwerkt vertelt: “Ibrahim is de eerste die bij ons een BIS-stage volgt. Hij leerde op de VDAB veel over hout en houtbewerking, maar heeft nog niet zoveel ervaring specifiek met meubelmaken. Nu bouwt Ibrahim op eigen ritme die ervaring uit.”

Zelfbeeld om zeep

Toen Ibrahim bij Timmerwerkt aankwam, was hij er niet zo best aan toe. Olivier: “We hebben hem leren kennen in een depressieve periode. Want na zijn traject bij VDAB is alles voor hem stilgevallen, hoe hard hij ook probeerde. Niemand zat op hem te wachten. Zijn taal was nog niet zo goed, hij had nauwelijks ervaring. En dat is slecht geweest voor zijn zelfbeeld.”

Ibrahim krijgt energie

“Timmerwerkt? Da’s een heel mooi team,” vertelt Ibrahim. “Olivier heeft voor mij een heel schema op papier gemaakt met stap voor stap de instructies. Ik sta ’s morgens op en heb energie voor dit werk.”

Over Hans vertelt Ibrahim: “Hans is een heel goeie persoon. Hij begroet me met ‘goeiemorgen, Ibrahim’ in het Arabisch. Ik voel dat hij mij respecteert.”

Deze podcast-aflevering werd gemaakt in september 2020 door Eva De Groote en Ruben Nachtergaele van audiomakerij Selkie

Voel je je aangesproken?

Altijd welkom!